Overige accessoires

Er zijn vele accessoires te verkrijgen voor zowel de buks, het onderhoud en het transport ervan. Bij de diverse (web) winkels is er een enorme keuze aan onderdelen, transport middelen en reinigings atributen.
De (in onze optiek) bekendste/belangrijkste willen we hier even kort toelichten.

Wapen accessoires
Bipods (tweepoot)
Een bipod, oftwel een 2 poot kan een goed hulpmiddel zijn bij het liggend of zittend schieten. Hierdoor kun je nog minder bewegen waardoor je nog beter en preciezer je doel raakt. Echter, een bipod op een veerbuks zetten heeft weinig nut. Door de klap van de veer zal er toch een lichte schok door het wapen trekken waardoor hij alsnog beweegt. Zet je een bipod onder een C02 of een PCP buks, dan zul je het verschil WEL merken. Deze buksen zijn terugslagloos omdat deze zonder veer werken en dus geen klap krijgen op het moment dat je de trekker overhaalt.
          
Customizen
Aan bijna elke buks valt wel iets te customizen. Richtlasers, zaklampjes, bredere trekkerschoen etc. Vooral de Crosmann 2240 is een windbuks die vaak gecustomized wordt, en waar ook heel veel onderdelen voor te krijgen zijn.
Geluidsdempers
    
Geluidsdempers zijn ideaal als je graag thuis in je achtertuin wilt schieten, en daarbij de buren zo min mogelijk overlast wil bezorgen. Maar ook voor op de baan kan een demper prettig zijn. Vooral de buksen die een flink vermogen en/of snelheid produceren kunnen nog wel eens aardig wat herrie maken. Ook Co2 en PCP buksen zijn meestal iets luidruchtiger dan veerbuksen. Er zijn ook mensen die er een demper opzetten omdat ze het mooi vinden. In Nederland mag je een demper op een windbuks hebben, in Belgie mag dat weer niet.

Onderhoud
Reinigen en onderhouden
Met een beetje onderhoud heb je veel langer plezier van je luchtbuks. De loop is bij windbuksen "geblauwd". Blauwing is de blauw-zwarte laag op het metaal van de buks. Het ontstaat door een chemisch proces, meestal worden de metaaldelen gedompeld in een bad met chemicalien waardoor de blauwing ontstaat. Door de metalen delen af en toe eens in te vetten met bijvoorbeeld Balistol, zal de blauwing van je buks ook veel langer meegaan. Hierdoor voorkom je roestvorming. Wat goed is voor de binnenkant van de loop, zijn schoonmaak propjes. Deze schiet je voor EN na je shoot door je loop, waardoor de loodresten van de kogetjes uit de loop verwijderd worden.
    

Reinigingsset
   
Het kan ook weleens voorkomen dat er een kogeltje in de loop blijft steken. Er zijn standaard reinigings setjes te krijgen met daarin een pompstok, die je door je loop kunt halen om zo de blokkade te verhelpen. Vooral geen overbodige luxe als je een vastloper hebt, en je Co2 patroon is leeg ! Bij deze sets zit wel een borsteltje waarmee je de loop ook goed schoon kunt maken, maar beter is het om de pompstok alleen te gebruiken bij vastgelopen kogeltjes in je buks. De eerder genoemde schoonmaak propjes zijn veel beter geschikt om je loop te onderhouden, en kunnen de draad in de loop niet beschadigen !

Transport
Foudralen & koffers
1 regel uit het wetboek leert ons dat als je een luchtwapen transporteert, dat je het wapen zodanig moet verpakken dat je meerdere handelingen moet verrichten voor je hem kunt gebruiken. Nu kun je natuurlijk een paar vuilniszakken of oude doeken eromheen wikkelen, maar mocht je aangehouden worden door politie dan zul je er geheid commentaar op krijgen. Daarnaast is het voor je buks ook niet echt prettig, want die kan zo makkelijker beschadigen. Je kunt dan beter een Foudraal (tas) of een koffer aanschaffen. Deze zijn meestal met een hangslotje ook nog extra te beveiligen.
Sloten
    
Een hangslot(je) op je foudraal of koffer is een goede manier om je spullen extra te beveiligen. Ook zijn er speciale trekkersloten in de handel, waarmee je je trekker van de buks zo vergrendelt dat er absoluut niet mee geschoten kan worden.