TIPS & TRUCS


Aanschaf luchtwapen (1)
Je kunt dankzij het schema op de site al een aardig eind op weg geholpen worden met de keuze van je buks. Staar je echter niet blind op het vermogen (kracht) van een buks, vooral niet bij veerbuksen. Die zullen misschien wel een afstand van 100 meter kunnen overbruggen, maar accuraat zijn ze alles behalve ! (op enkele uitzonderingen na). Dus denk niet dat je met je 200-euro-buks op de 100 meter baan kunt gaan zitten, want dan is de lol er snel af. Wil je toch flink meters maken, realiseer je dan dat je dan ook aardig moet investeren in goed materiaal. Verder is het natuurlijk altijd slim om eens bij een vereniging te gaan kijken, en daar om advies te vragen.

Aanschaf luchtwapen (2)
Waar je je luchtbuks aanschaft is natuurlijk ook zeker van belang. Er zijn online genoeg webwinkels te vinden, met zeer scherpe prijzen. Toch kan het beter zijn om naar een winkel toe te gaan. Je krijgt een goed advies, je ziet wat je koopt, mocht er iets mis zijn kun je makkelijk terug naar de winkel voor de service die je verdient.

Ademhalingstechniek
Het beste schot los je als je goed op je ademhaling let. Door rustig te ademen, en een korte pauze tussen het in- en uitademen te nemen, is je lichaam rustiger. Het beste moment is om in de pauze NA het uitademen het schot te lossen. Een pauze tussen de ademhalingen moet je ongeveer tussen de 2 en 8 seconden houden.

Ondersteund schieten
Als je liggend of zittend schiet, kun je gebruik maken van diverese middelen om je wapen te ondersteunen. Let echter op als je een veerbuks hebt, met een aardige terugslag. Hier kun je beter GEEN bipod onder zetten, maar gebruik maken van zand/rijst zakjes. Dit zal je prestaties zeker verbeteren. Onder een Co2 of persluchtwapen maakt het niets uit, daar het wapen geen terugslag heeft.

De trekkervinger
Gebruik het voorste gedeelte (kootje) van je vinger, krom niet je halve vinger om de trekker heen. Dit zorgt voor een betere controle en je voelt beter aan wanneer je tegen het breekpunt (het moment wanneer de uitgeoefende druk op de trekker het schot daadwerkelijk laat gebeuren) zit.

Monteren van een richtkijker
Als je een richtkijker op je luchtbuks monteert, let er dan op dat de montagebeugels niet tegen de rand van de kijker, of tegen de rand van het middengedeelte waar de afstelknoppen zitten. Dit zorgt er namelijk voor dat een kijker last gaat krijgen van de schok van het schot, waardoor hij hij lichtjes kan verschuiven, of zelfs stuk kan gaan.

Richten door de richtkijker
Plaats je hoofd (oog) op ongeveer een vuistbreedte afstand van de richtkijker. Je hebt dan het helderste (ook de randen) beeld.

Onderhoud van je luchtbuks
Er zijn hele discussies geweest tussen alle experts en hobbyisten, maar echt een duidelijk antwoord krijg je eigenlijk niet : Moet ik nu WEL of NIET mijn loop schoonhouden ? De ene schutter is van mening dat de loop zichzelf schoonhoudt, omdat het kogeltje wat er doorheen vliegt dezelfde maat heeft als de loop, waardoor hij automatisch de loop zuivert. De andere schutter heeft olie, een pompstok of een loopreinigingskoord in gebruik. De buitenzijde van het wapen kun je natuurlijk wel wat aan doen : Met een wapenolie zoals ballistol kun je alle geblauwde (zwarte) onderdelen van de buks poetsen. Dit voorkomt roest vorming die ontstaat omdat je er met je handen aan zit.

Gezondheid
Was, na een uurtje, paar uurtjes schieten je handen goed. Lood is giftig en je plast het niet meer uit. Lood hoopt zich op in je lichaam.

Houding
De een plaatst zijn/haar linkerhand bij de rechterschouder onder de kolf (rechtshandigen). De ander legt zijn/haar hand juist een stuk voor de trekker onder de kolf (artillery hold). Wissel dit 'ns af om na te gaan wat de meest precieze schoten oplevert.