Wetgeving

Nederland heeft een strakke wapenwet waar op zich niks mis mee is, en daardoor zijn ook de luchtwapens aan bepaalde regels gebonden. De belangrijkste daarvan is dat replica's (kopie's) van vuurwapens verboden zijn. In een hoop europese landen zijn deze echter vrij verkrijgbaar, maar zodra je je ermee op nederlands grondgebied begeeft, ben je dus strafbaar. Kijk dus goed uit met wat je koopt ! Een hele hoop buksen die in het buitenland verkrijgbaar zijn, mogen dus niet. Dit kun je zelf vrij makkelijk controleren :

Als een buks in een Nederlandse (web)winkel verkrijgbaar is, dan is deze ook toegestaan in Nederland !.

Nederland heeft ten op zichte van sommige buurlanden ook voordelen : Het vermogen, welke meestal in "joules" of "meter per seconde" wordt weer gegeven is vrij. In Duitsland bijvoorbeeld, mag een buks niet meer vermogen leveren dan 7,5 joules. In Duitsland hebben de meeste buksen dan ook een F stempel ingefreesd waardoor je weet dat je dus een "F" versie voor je hebt.

Justitie had vroeger 2 lijsten gemaakt, namelijk de Lijst A: Verboden nabootsingen vuurwapens en de Lijst B: verboden nabootsingen andere wapens. In deze lijsten KON je nakijken of een luchtwapen toegestaan was. Stond hij in de lijst, dan was de buks dus niet toegestaan in Nederland. Je kunt hieronder de lijsten nog eens bekijken door op de tekst te klikken :

Lijst A
Lijst B

Tegenwoordig is de wet aangepast, en is er geen specifieke lijst meer met merken en typen luchtwapens die toegestaan of verboden zijn. De wetgever heeft de wet zodanig aangepast, dat als een uitvoerend ambtenaar (politie, recherche, douane) een luchtbuks te gelijkend vind op een vuurwapen, dat ze hem in beslag mogen nemen. Letterlijk gezien zouden ze dus elk wapen in beslag kunnen nemen, immers het heeft een kolf, loop en trekker dus.... In de praktijk komt het vooral op neer dat het geen replica mag zijn van een bestaand vuurwapen. Daar komt ook nog eens bij hoe jij je zelf presenteert, het luchtwapen transporteert, en waar je wordt aangehouden met je buks. Sta je in een openbare gelegenheid met een buks onder je jas, dan heb je een heel ander gesprek dan wanneer je buks netjes in een (afgesloten) koffer of tas in de kofferbak van je auto ligt. Goodwil kun je zelf kweken !